Ring og hør mere
24 84 03 55
Bagsværd

Sundhed og forebyggelse

Sundhed og forebyggelse

Som beskrevet i afsnittet om vore ydelser under målgruppe, er formålet med at bo i Boskov, at du får et godt liv med en høj grad af livskvalitet. Her ser vi sundhed som et af nøglepunkterne til et godt liv.
 
Vi har taget udgangspunkt i Akkreditering Danmarks standard om sundhed, som indeholder punkterne: Kost, motion, hygiejne, rusmidler, alkohol, rygning og mobning.
 

Kost

Sundhed indebærer blandt andet sunde kostvaner.
Der hvor vi især kan påvirke og informere dig om dette, er i forbindelse med klubaktiviteterne, klubaftenerne og i weekenderne, hvor vi spiser sammen. Ved afholdelse af klub er personalet opmærksom på at vi overholder den kost politik, som vi har lavet i samråd med en ernæringsekspert.
 
Vi sørger for at der er forskellige slags grøntsager til maden og diverse frugt før og efter måltidet. Hertil drikkes der vand eller juice som ikke er tilsat koncentrat.
Den ansvarlige for overholdelse af kostpolitikken, er den medarbejder der afholder klub.
 
Varm mad tilbydes normalt i forbindelse med klub arrangementer og der indgår som udgangspunkt magert kød eller fisk, pasta, kartofler, ris og grønsager.
 
Frokost tilbydes normalt lørdag og søndag og består hovedsageligt af rugbrød med kerner, smør/gul kornblomst, æg, sild, salater som tilbehør, fisk, kødpålæg, ost og friske grøntsager.
Vi tilstræber at I som beboere får så mange grøntsager som muligt under måltidet. 
 
Slik tilbydes som ”sund” slik, dvs. tørrede frugter, nødder, frisk frugt, og grøntsager.
Undtagelser herfra er til fødselsdage, fester og aktiviteter ud af huset, hvor der kan tilbydes fødevarer med større fedtindhold, øl, sodavand, vin, chokolade m.v.
 
Desuden kan vi tilpasse indsatsen overfor digi forbindelse med hjemmebesøg, hvor vi tilbyder støtte til indkøb og madlavning. Her opfordrer vi til at købe sunde alternativer til de søde og fede madvarer, samt at tilberede maden med dig og fryse portioner ned, så du har til flere dage og derved mindsker dit forbrug af fastfood.
Vores indsats skal handle om mere frugt og grønt, mindre fedt og sukker og en opfordring til at spise mad i rette mængder.
 
Vi tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens 10 kostråd:
 • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 • Spis frugt og mange grøntsager
 • Spis mere fisk
 • Vælg fuldkorn
 • Vælg magert kød og kødpålæg
 • Vælg magre mejeriprodukter
 • Spis mindre mættet fedt
 • Spise mad med mindre salt
 • Spis mindre sukker
 • Drik vand
 

Motion

At være sund indebærer også at dyrke motion. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man er fysisk aktiv i 30 min. om dagen. Dette kræver ikke nødvendigvis at man tager i fitness center eller lignende – fysisk aktivitet er også at cykle, gå, tage trappen, udføre havearbejde osv. Det behøver ikke at være anstrengende, for at man opnår sundhedsmæssige fordele. 

I Boskov tilbyder vi i øjeblikket ugentlige gåture. Derudover tilpasser vi indsatsen overfor dig ved eksempelvis at tilbyde at tage med i fitness-center, som gør chancen for at du kommer af sted større. Vi tilbyder også andre individuelle aftaler omkring tennis, fodbold, cykelture og lignende.
Derudover opfordrer vi til at cykle eller gå i forbindelse med ærinder i byen, frem for at benytte taxa eller offentlige transportmidler. 
 

Hygiejne

I forhold til hygiejne har vi nogle helt klare retningslinjer i forhold til din personlige hygiejne. Vi har blandt andet fokus på bad, tøjskift, barbering osv. Og følger i den forbindelse op på de aftaler der er indgået med dig.
I hverdagen er der faste individuelle aftaler om rengøring af lejligheder, som udføres med støtte fra personalet om nødvendigt.
Vi ser arbejdet med hygiejne som en vigtig ting i det daglige, både i forhold til at mindske risikoen for sygdomme hos dig og personale, og samtidig til at medvirke til at du ikke virker afvigende i det offentlige rum.
 
Vi motiverer og giver støtte til at du:
 
 • går i bad mindst to gange om ugen
 • vasker hænder efter toiletbesøg
 • barberer sig mindst hver anden dag
 • skifter tøj mindst hver anden dag
 • vasker tøj mindst hver anden uge
 • rengør boligen ugentligt
 • børster tænder dagligt
 • Vi skal vaske hænder inden deltagelse i madlavning.

Rusmidler

Rusmidler må under ingen omstændigheder indtages under opholdet i Boskov.
Alle rusmidler har en helbredsmæssig risiko, der både kan omfatte akutte og kroniske skader. Rusmidler påvirker hjernen og dermed evnen til at tænke klart og tage de rigtige beslutninger. At indtage stoffer regelmæssigt vil påvirke én hele livet. Man får blandt andet sværere ved at tage en uddannelse og passe en dagbeskæftigelse.
Vi har beboere, som har været afhængige af rusmidler og tilpasser hjælpen individuelt ved eksempelvis at tage uanmeldte urinprøver.


Rygning

Rygning har en negativ indflydelse på helbredet og kan have konsekvenser for ens levetid og rygere lever som oftest et mere sygdomsbelastet liv end ikke-rygere.
I takt med at rygeloven er vedtaget i Danmark, har vi også valgt at lave regler i forhold til beboernes rygevaner, som blandt andet indebærer at du ikke må ryge i fællesrummene eller i din lejlighed, når personalet er til stede.
Er du motiveret til at stoppe med at ryge eller nedsætte dit forbrug, støtter vi op om dette og vejleder digi hvilke metoder, der kan anvendes.
 
På Rylevænget må der ryges i egne værelser og desuden i udestuen om vinteren, når den ikke bruges af personale og beboere. Der må ikke ryges i fælles rum.
 

Alkohol

Alkohol må indtages i moderate mængder. Hvis man ikke kan passe sit arbejde på grund af alkohol, eller vi i Boskov vurderer at du drikker for meget, kommer man på antabus.
 

Mobning

Hvis vi overværer mobning, griber vi ind og får det stoppet. Alle skal tale pænt til hinanden og acceptere hinandens forskelligheder og meninger.
 

Andet:

Der er tilbud om foretagelse af neuroleptisk undersøgelse for de beboere som tager medicin. Det er blandt andet måling af maveomfang, EKG, BMI, kolesterol, blodtryk samt blodprøver efter anvisning fra læge. Derudover skal beboerne have tjekket deres blodsukker hvor de er fastende. Desuden er der tilbud om sundhedstjek en gang årligt, for dem som ikke tager medicin.
 
Ved udarbejdelse af din udviklingsplan aftales mål omkring forebyggelse og sundhed under pkt. 5. Kost, madlavning og indkøb og punkt 6. Fysisk helbred, vægt, rygning og alkohol:
Den medarbejder, der foretager hjemmebesøg er ansvarlig for overholdelse af aftaler og for at du kommer til læge, tandlæge, speciallæge og får taget blodprøve mm.
 Kontakt os
Kontakt os med spørgsmål eller lignende på telefon 24 84 03 55, eller via formularen herunder:
Navn:
*
Telefon:
*
E-mail:
*
Evt. besked:
 
Fonden Boskov | Vadstrupvej 41 | 2880 Bagsværd | Tlf. 24 84 03 55 | info@fondenboskov.dk